O săptămână de poveste în Cappadocia

Capadocia - un tărâm magic

 

WhatsApp Image 2020-10-26 at 18.51.46

      Deși de câțiva ani pe lista noastră, abia anul acesta am reușit să ajungem în Cappadocia. Nu pentru că nu am fi vrut, dar parcă mereu erau alte planuri, alte idei care prindeau contur într-un mod mai rapid.

Sunt sigură că fiecare lucru în viață se întâmplă cu un motiv, așa că la final de septembrie, cu 4 zile înainte de plecare ne-am anulat vacanța planificată în Croația și am luat bilete de avion către Cappadocia.

Și ce bine am făcut! Este un ținut de basm, orice fotografie făcută nu reușeste să redea toată frumusețea văzută cu ochiul liber, orice așteptare ne-am fi făcut despre ce urma să găsim, să vedem, ne-a fost cu mult întrecută.

Sper ca articolul acesta să fie de ajutor pentru toți cei care plănuiesc să ajungă curând în ținutul acesta de basm.

 

Cum ajungi în Cappadocia?

Mulți români aleg să meargă în Cappadocia cu mașina și acesta a fost și primul nostru gând când ne-am hotărât să plecăm, dar urmărind Google Maps am observat că am fi pierdut foarte mult timp în mașină, 2 zile la dus și 2 zile la întors. Pentru o vacanță mai lungă, clar este cea mai potrivită variantă, sunt multe peisaje faine pe drum, merită un popas peste noapte la Istanbul și o cină la unul dintre rooftop-urile populare.

Noi având doar o săptămână de concediu am hotărât să mergem cu avionul.

Sunt 2 aeroporturi în Cappadocia: Kayseri și Nevsehir. Ambele sunt la maxim o oră de orașul central, Goreme și fie îți aranjezi un transport privat cu hotelul la care o să stai, fie apelezi la Shuttle Transfer, fie iei un taxi, prețul fiind de maxim 10 $ de persoană.

Noi am zburat pe Kayseri, am observat că zborurile aici sunt puțin mai ieftine decât pe Nevsehir. Poți ajunge atât cu Turkish Airlines cât și cu Pegasus Airlines cu o escală scurtă la Istanbul.

Prețul unui bilet este între 130 - 250 EUR de persoană, chiar dacă îl iei cu câteva zile înainte așa cum am făcut noi.

Sfat: Alege zborurile de noapte în contextul actual, chiar dacă sunt mai obositoare. O să dai de avioane și de aeroporturi mai puțin aglomerate decât în timpul zilei.

 

 

Când să mergi în Cappadocia?

Cea mai bună perioadă pentru vizitat Cappadocia este primăvara (martie-mai) sau toamna (Septembrie-Octombrie).

Asta pentru că temperaturile nu sunt foarte ridicate în aceaste perioade, ziua este soare și cald, iar seara este răcoare și plăcut. Dacă vrei să bifezi zborul cu balonul acestea sunt cele mai bune variante. Din cele 8 zile petrecute de noi, decât in ultimele 2 nu s-a zburat din cauza vântului.

Mulți turiști aleg să viziteze iarna, am văzut câteva poze la localnici și da, peisajul e de vis, toate văile sunt acoperite de zăpadă, dar ține cont de faptul că e foarte posibil ca baloanele să nu zboare. În medie iarna zboară 7-8 zile din 30 dintr-o lună.

 

Unde te cazezi în Cappadocia?

Eu recomand cazarea în peșteri de tip Cave Hotels. Am simțit că experiența noastră de călătorie a fost mult mai autentică așa.

Există astfel de hoteluri pentru orice gust și buzunar.

Noi am ales să stăm la Yunak Evleri, am prins o reducere foarte mare pe Booking și îl recomand din tot sufletul. Camerele sunt curate, aerisite, foarte spațioase, personalul este super amabil, mâncarea este extraordinar de bună și are 2 piscine și pot fi folosite în orice sezon, deci dacă doreai să combini vacanța în Cappadocia cu puțin bronz - e locul perfect.

In research-ul nostru dinainte de plecare am mai găsit câteva variante foarte drăguțe și sper să îți fie de folos: Henna Hotel (50 EUR/noapte), Grand Elite Cave Hotel (39 EUR/noapte), Cappadocia Cave Suites (83 EUR/noapte).

Dacă nu te încântă ideea de a dormi în peșteră, există și hoteluri normale, cu un simplu search pe Booking le găsești pe toate.

WhatsApp-Image-2020-10-19-at-20.56.12-1-1

Terasa Yunak Evlari

WhatsApp Image 2020-10-26 at 18.03.02

Piscina Yunak Evlari

Ce faci o săptămână în Cappadocia?

Exact asta ne-am întrebat și noi fix după ce am luat biletele de avion. Toate articolele pe care le citeam ne recomandau 3-4 zile, totuși noi aveam o săptămână întreagă concediu așa că am zis că nu trebuie să o irosim. Și bine am făcut. Am combinat o vacanță de poveste în Cappadocia cu câteva zile de relaxare.

Itinerariul nostru a fost așa:

Ziua 1. Având în vedere că zburasem noaptea precedentă în prima parte a zilei am ales să ne odihnim.

În partea a doua a zilei am luat un taxi până în Goreme pentru că am vrut să ne plimbăm la pas, să vedem magazinele de covoare și să descoperim ținutul acesta de poveste. (Taxiul din Urgup și până în Goreme costă maxim 5$).

Seara am lenevit la piscină și pe terasa hotelului.

 

WhatsApp Image 2020-10-26 at 18.51.47

Galerie Ikman

Ziua 2. Dimineața la prima oră aveam programat zborul cu balonul, cea mai frumoasă experiență de călătorie din viața mea.

Noi am ales să ne rezervăm zborul și majoritatea activităților prin hotelul unde am fost cazați pentru că am primit prețuri foarte bune și pentru că voiam să fim siguri că ele vor fi urmate conform planului. Am plătit 90$/persoană zbor.

La ora 5 s-a dat trezirea, am fost sunați de la recepție că în 20 de minute va sosi autocarul care ne va duce către locul de unde urma să zburăm. La ora 6:00 eram deja pe pajiștea întinsă. Fiind întuneric beznă nu reușeam să ne dăm seama prea mult de ceea ce se întâmplă în jur, vedeam doar că balonul nostru se umflă din ce în ce mai mult.

 

În jurul orel 6:30 ne-am urcat în balon și am decolat.

Este incredibil sentimentul de atunci! Nu pot să îl descriu în cuvinte. În câteva secunde eram deja sus având bird's eye asupra întregului ținut, vedeam toate celelalte baloane fie pe cer, fie cum urmau să se înalte. Am început să plâng de emoții când am văzut cum începe să răsară soarele de după dealuri, este o experiență unică, genul acela care îți face pielea de găină și te lasă mut!

Zborul a fost minunat, am dat de un pilot foarte experimentat care ne-a coborât foarte mult prin văi, puteam atinge copacii, ne-a înălțat deasupra stâncilor, tot timpul a rotit balonul la 360 grade, astfel încât fiecare persoană din balon să poată să admire priveliștea.

IMG-20201004-WA0003-03-1

Red Valley, poză din balon

Restul zilei ni l-am petrecut gândindu-ne ce experiență wow am trăit, cu greu stăpânindu-ne emoțiile.

 

Ziua 3. Am ales să facem Red Tour, l-am achiziționat tot prin hotel la prețul de 60$ de persoană cu prânz inclus și ghid.

Recomand ca tururile să le faci cu ghid, sunt multe lucruri pe care nu le găsești pe internet despre istorie sau despre semnificația unei anumite stânci și chiar e super fain să îți explice cineva.

Am bifat Goreme Open Air Museum, Love Valley, Pasabag Valley, Devrent Valley, Uchisar Castle, am fost la un atelier de Pottery, am vizitat crama locală Turasim, am degustat 3 tipuri de vin și am fost la o fabrică de covoare. O zi lungă, dar a meritat din plin. Toate intrările au fost incluse în prețul plătit inițial, mai puțin degustarea de vin, am plătit 4$ în plus de persoană.

WhatsApp Image 2020-10-26 at 18.18.35 (1)

Goreme Open Air Museum

WhatsApp Image 2020-10-26 at 18.18.35 (4)

Pasabag Valley

WhatsApp Image 2020-10-26 at 18.18.35

Goreme Open Air Museum

Ziua 4. Ne-am început ziua din nou la ora 5, de data aceasta pentru a vedea spectacolul baloanelor. Am ales să ne luăm un tur cu mașina clasică, soțul fiind mare pasionat de Mercedes. Am plătit 30$ pentru acest tur. Menționez că noi am fost 4 persoane în această vacanță, deci prețul s-a împărțit între noi.

Am avut parte de un șofer foarte simpatic care ne-a plimbat prin toate văile, astfel încât să nu pierdem niciun moment din spectacolul baloanelor de pe cer.

M-aș trezi în fiecare dimineață la 5 dacă aș ști că asta urmează să văd. 

Locul acesta îți face pielea de găină, te face sa plângi de bucurie și emoție, te pune la locul tău mic în univers și te face să realizezi cat de marea e lumea și cât de puține lucruri cunoști!

 

120821024_352761282703780_957408712228228103_n-1

Rose Valley la 06:00 dimineața

Ziua 5. Am ales să facem și Green Tour, achiziționat tot prin intermediul hotelului și am plătit 65$ de persoană, la fel cu prânz inclus, transport și ghid.

Am vizitat Derinkuyu Underground City până la etajul -5, am mers 3 km pe jos prin Ihlara Valley înconjurați de stânci, am fost la Selime Monastery și Uchisar Pigeon Valley și apoi am văzut un atelier de marmură și petre semiprețioase.

Încă o zi plină care a meritat tot efortul!

WhatsApp Image 2020-10-27 at 13.36.36

Underground City

WhatsApp Image 2020-10-29 at 14.16.23

Ihlara Valley

WhatsApp Image 2020-10-27 at 13.36.37 (1)

Selime Monastery

Ziua 6. Știam de când am ajuns în Cappadocia că îmi doresc să văd baloanele de pe un rooftop colorat în Goreme, știi tu, genul acela de poză instagramish la care visează toate fetele.

Având în vedere că hotelul nostru nu era în Goreme, a fost destul de complicat să găsim. M-am apucat să le scriu pe instagram tuturor hotelurilor cu rooftop care îmi plăceau mie, dar de la toate am primit același răspuns: "Dacă nu sunteți cazați la noi, nu vă putem ajuta." Trist!

Dar nu am renunțat. Am intrat în vorbă pe whatsapp cu ghidul nostru din Green Tour si ne-a rezolvat el, ne-a găsit un rooftop minunat și partea cea mai faină a fost că l-am avut doar pentru noi.

Așadar ziua 6 a fost încă o zi cu trezit la ora 5 pentru a admira baloanele în toată splendoarea lor. În restul zilei am cumpărat suveniruri, cadouri pentru cei dragi, am stat la piscină și ne-am relaxat.

Seara am închiriat 2 ATV-uri cu ghid și am fost să vedem apusul din Rose Valley. Am plătit 15$ pentru fiecare ATV, ghidul fiind inclus. Partea faină la acest tur este că deși vizitezi toate Valleys din nou, te duce și în zone de offroad unde poti să admiri mai bine sâncile, peisajele, să vezi cai sălbatici, să te bucuri de tot tărâmul magic.

 

WhatsApp Image 2020-10-19 at 20.56.11 (1)

rooftop - Wonder of Cappadocia

WhatsApp Image 2020-10-20 at 11.29.34

rooftop - Wonder of Cappadocia

Ziua 7. Ultima zi a fost despre relaxare totală, cadouri, vizitat orașul Urgup în care am fost cazați și făcut bagaje. Ne-am cumpărat atât de multe lucruri drăguțe și ieftine încât a fost nevoie să mai luăm un bagaj ca să încapă toate. :)))

Ziua 8. Avion și back home
 

Cât costă o vacanță în Cappadocia?

În anii trecuți auzisem despre prețuri uriașe pentru zborul cu balonul, pentru cazare sau pentru excursii. În contextul pandemiei prețurile au scăzut foarte, foarte mult. Vorbim acum despre zbor între 65-90$ având în vedere că anul trecut prețurile înceapeau de la 150$.

Mâncarea este foarte ieftină: 3-5$ un fel de mâncare tradițional, 6$ o porție de paste, 2$ un desert, 1$ o cafea, sau o apă, sau un suc, 3-4$ un pahar de vin.

Cazarea este pentru orice buzunar, important este research-ul de dinainte.

Suvenirurile, cadourile, hainele sunt foarte-foarte ieftine: 6$ un pulover cool, 3$ o eșarfă, 3-4$ un bol pictat sau o farfurie.

Așadar o săptămână în Cappadocia se poate bifa cu 700-800$ de persoană.

 

Știai că deși anual merg în Cappadocia peste 2.000.000 de turiști anul acesta abia dacă au fost 100.000? Este trist tot ceea ce se întâmplă la nivel mondial în turism. 

Pentru ghidul nostru de la Red Tour eram abia la 4-lea grup pe anul acesta și mi-a mulțumit din tot sufletul că am ales Cappadocia pentru vacanța noastră.

Nu încerc să te conving să pleci mâine, dar atunci când o să te simți safe, pregătit, te rog să o iei în considerare ca destinație pentru următoarea ta vacanță.

Cappadocia este extraordinară! Mi-a alimentat dorul de ducă ca nicio altă vacanță până acum.

WhatsApp Image 2020-10-26 at 18.16.48

Love Valley, poză din balon

Și clar o să ne întoarcem, probabil într-un roadtrip ca să vedem și celelalte frumuseți ascunse ale Turciei.

P.S. Noi am fost în perioada 2-10 octombrie, am zburat cu Turkish Airlines cu escală la Istanbul. Pentru Turcia nu a fost nevoie de test Covid și nici de carantină la întoarcerea în țară. Purtarea măștii pe stradă este obligatorie însă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.