Dolce far niente – lacul Como

Dolce far niente - lacul Como

Lacul Como este cu siguranță pe lista oricărui călător îndrăgostit de Italia.

Nici nu are nevoie de cuvinte sau de putere de convingere, câteva fotografii depe instagram sunt de ajuns ca să te facă să zici: "vreau acolo cândva".

La fel am zis și eu în urmă cu câțiva ani când am văzut o fotografie din grădinile vilei Monastero.

Anul acesta am și ajuns!

Am profitat la finalul lunii mai de vestea că Italia își redeschide ușile pt turism și am achiziționat biletele de avion imediat.

 

WhatsApp Image 2021-06-24 at 15.00.24

Lacul Como văzut din curtea vilei Cipressi

Cum ajungi la lacul Como?

Probabil cea mai simplă și convenabilă variantă de zbor este pentru Milano.

Se poate zbura din București la Malpensa, Bergamo sau Linate cu multe companii aeriene low cost, prețul biletelor începând de la 5 EUR pe sens. 

Noi am ales să zburăm cu Malta Air (Ryanair) la Bergamo și de acolo să închiriem o mașină pentru 3 zile pline.

Se poate ajunge și cu trenul, dar având în vedere că noi am ajuns noaptea și doream să explorăm mult împrejurimile varianta cu mașină închiriată a fost perfectă.

Sunt aproximativ 60 km de parcurs, deci în puțin peste o oră ești deja la destinație.

Unde te cazezi?

Vestea bună este că sunt multe orașe superbe pe malul lacului Como.

Varenna, Bellagio, Menaggio, Tremezzo, Como sunt printre cele mai mari și cele mai animate.

Orice cazare ai alege, îți recomand Varenna sau Bellagio ca și localitate principală pentru a fi sigur că ai feribot către orice dorești să vizitezi, suficiente magazine, restaurante sau tren pentru întoarcerea spre Milano.

Noi am ales să stăm fix lângă Varenna într-un apartament cu 2 camere și cu o priveliște absolut superbă asupra lacului și orașului - Vechia Perledo 1907.

WhatsApp Image 2021-06-24 at 15.48.33

#windowview

WhatsApp Image 2021-06-24 at 15.48.33 (1)

#balconview

Ce faci acolo?

Atât de multe vile superbe sunt de văzut, atât de multe grădini, străduțe că poți să umpli lejer 2 zile full.

Sau poți să stai chill și să te bucuri de peisaje, de natură, de frumusețea lacului cu un pahar de Aperol în mână.

Noi am încercat să combinăm cele două planuri și să vedem cât mai multe locuri, dar să ne și liniștim și să ne încărcăm cu energie din natură.

ZIUA 1

Având în vedere că am ajuns noaptea la cazare prima zi de vacanță ne-am început-o destul de târziu, dar am reușit să vedem tot ceea ce ne-am propus.

 

Varenna Vechia - ne-am plimbat pe străduțele în trepte, înguste care duc direct către lac, am mâncat înghețată bună-bună fix în portul orașului și ne-am bucurat de clădirile colorate perfecte în contrastul lacului.

 

Villa Monastero - probabil cea mai vizitată vilă de pe lacul Como, merită întradevăr să îi acorzi câteva ore bune. Grădinile sunt imense, priveliștea este superbă din orice colț te-ai uita, magnoliile vechi de sute de ani țin multă umbră așadar poți să îți iei câteva momente de respiro și să te așezi fix pe iarbă la umbra lor.

 

Villa Cipressi - la fel de boemă și spectaculoasă ca și Villa Monastero, grădinile sunt superbe și cuprind sute de tipuri de plate tropicale.

 

Intrarea pentru ambele vile este 15 EUR doar pentru vizitarea grădinilor sau 17 EUR dacă dorești să vizitezi și interiorul și ele sunt amplasate una lângă alta.

 

Castello di Vezio - intrarea costă 4.5 EUR. Castelul este localizat sus, în vârful unui deal ceea ce face ca priveliștea asupra lacului să fie una absolut superbă.

Aici se găsesc celebrele statui - fantome care apără orașul. Ce este interesant este că ele sunt resculptate în fiecare vară de către turiști care se pun de acord unde și cum să le amplaseze exact. Ele rămân intacte până iarna când sunt distruse de zăpadă.

WhatsApp Image 2021-06-24 at 14.46.24 (4)

Varenna

WhatsApp Image 2021-06-24 at 16.27.15

Varenna vechia

WhatsApp Image 2021-06-24 at 14.46.24 (3)

Intrarea în vila Monastero

WhatsApp Image 2021-06-24 at 14.46.24 (2)

Priveliștea din grădina vilei Monastero

WhatsApp Image 2021-06-24 at 16.24.12

Grădina vilei Cipressi

WhatsApp Image 2021-06-24 at 14.46.23 (4)

Grădina vilei Monastero

WhatsApp Image 2021-06-25 at 11.38.58

Priveliștea de la Castello di Vezio

WhatsApp Image 2021-06-25 at 11.25.58 (1)

Priveliștea de la Castello di Vezio

ZIUA 2

 

Bellagio - din Varenna am luat feribotul către Bellagio. One way ticket costa 4.55 EUR și sunt din jumătate în jumătate de oră aproximativ.

În Belaggio am vizitat centrul vechi, orașul este foarte animat, mult mai aglomerat decât Varenna și cu o ambianță mult mai "de vacanță".

Am vizitat Villa Melzi pentru celebra alley of plane trees. De neratat din punctul meu de vedere, realitatea este mult mai spectaculoasă decât ceea ce vedem în fotografii.

 

Tremezzo - apoi am luat ferry către Tremezzo, prețul este acelasi 4.55 EUR.

Aici atmosfera este una mult mai relaxată, orașul este plin de cazări spectaculoase (și foarte scumpe), oamenii clar merg acolo pentru a petrece câteva zile bune departe de haos și aglomerație.

 

Din Tremezzo ne-am întors către Varenna tot cu feribotul.

Am încercat să închiriem o barcă de lemn (celebrele bărcuțe care apar pe pinterest când cauți informații despre lacul Como), dar nu am reușit să găsim, majoritatea fiind rezervate doar pt turiștii cazați în Tremezzo.

Recomand să închiriezi în avans o astfel de bărcuță, sunt sigură că experiența este una genială, să te poți plimba pe lac către atracțiile principale fără alți turiști.

WhatsApp Image 2021-06-24 at 14.46.23 (2)

Bellagio

WhatsApp Image 2021-06-25 at 12.10.17

Villa Melzi

WhatsApp Image 2021-06-24 at 14.46.23 (3)

Alley of plane trees

WhatsApp Image 2021-06-24 at 14.46.23 (1)

Alley of plane trees

ZIUA 3

 

Noi am hotărât să profităm de mașina închiriată și să vizităm împrejurimile lacului și să intrăm în Elveția pentru peisaje spectaculoase.

Așa am ajuns la Stelvio Pass - unul dintre cele mai spectaculoase pass-uri din lume. Seamănă mult cu Transfăgărășanul nostru.

Este visul oricărui șofer sau motociclist, curbele sunt întradevăr impresionante iar priveliștea de sus merită TOT!

 

După Stelvio Pass am intrat direct în Elveția, în peisaje cu văcuțe fericite, câmpuri pline de flori, munți în toate părțile și direcțiile.

O zi este clar puțin timp pentru a vizita, dar a fost suficient ca să îmi dau seama că abia aștept o vacanță cu autorulota pe meleagurile  lor.

 

Prânzul l-am luat la St Moritz fix pe marginea lacului, magnific peisajul.

 

Și cum cele mai faine lucruri în viață sunt cele neașteptate pe când ne întoarceam spre cazarea din Varenna, ne-a apărut în cale o cascadă care poate concura fără probleme cu cele văzute în Islanda.

Nu știam nimic despre ea, ne-a apărut în priveliște, am oprit mașina și am început să alergăm într-o pădure, pe munte dirijați de sunetul apei.

Bineînțeles că am tot urcat, am tot urcat și nu am descoperit nimic. Ne-am întors în drumul principal și am luat mașina și am pus cascada direct pe maps.

Exista drum direct asfaltat fix până la baza muntelui si a cascadei, dar na, am fost mult prea impresionați de frumusețea ei ca să ne gândim că poate fi atât de simplu de ajuns. :))

Cascada ar fi meritat clar chiar si o drumeție prin pădure, pe munte, după ploaie.

WhatsApp Image 2021-06-25 at 14.28.49 (3)

Stelvio Pass

WhatsApp Image 2021-06-25 at 14.28.49 (2)

#welcometoswitzerland

WhatsApp Image 2021-06-25 at 14.28.49 (1)

Elveția

WhatsApp Image 2021-06-25 at 14.28.49

Cascada Aqua Fraggia

Cât costă o astfel de escapadă?

Italia este clar o țară pentru orice buzunar.

Și orice loc ai alege din Italia, poți fie să faci o vacanță low cost cu accent pe peisaje si natură, fie să cheltui din plin cu accent pe relaxare și cazări spectaculoase.

Eu mereu încerc să combin cele două opțiuni astfel încât să mă bucur din plin, fără să regret că nu am făcut ceva anume.

Biletele de avion pornesc de la 5 EUR pe sens în funcție de perioada dorită cu Ryanair, Wizair sau Blueair.

Cazare cu view - 330 EUR lei, 4 persoane, 4 nopti (un apartament cu 2 camere) la care se adaugă 1.2 EUR pe zi/persoană taxa de oraș

Îchiriere mașină - 200 EUR, 4 zile, asigurare full

Un plin motorină - 53 EUR

Bilete feribot - 15 EUR total

Pizza - 12/13 EUR, o porție de paste - 12 EUR, un Aperol Spritz - 6.5 EUR, 2 cupe inghețată - 3 EUR

Intrări vile si castel - 30 EUR aproximativ

 

Italia este genul de țară în care te poți duce în fiecare an să vezi un loc nou, să te îndrăgostești de fiecare dată de alt peisaj, să te încarci cu energie bună, să mănânci pe nesăturate și să nu te plictisești nici măcar o secundă.

Lista mea e plină cu locuri din Italia în care abia aștept să ajung, dar sigur lacul Como o să rămână în top și sigur o să mă reîntorc.

 

Tu ce zici? Te-am convins să faci o escapadă scurtă până în Lombardia? 

Câteva detalii legate de pandemie:

- deși vaccinați am avut nevoie de test antigen/PCR negativ pentru a intra în Italia. Lucruri se pot schimba însă din clipă în clipă, cel mai bine este să urmăriți MAE pentru comunicate oficiale;

- este obligatorie completarea formularului dPLF (link). Ni l-au cerut și la îmbarcare și la aterizarea în Italia;

- Italia este pe lista verde a României, deci nu este nevoie de test PCR sau carantină la întoarcerea în țară;

- masca este obligatorie pe stradă în locurile aglomerate, în piețe sau în interior.


P.S. Acestea erau condițiile la data de 24 iunie 2021. Lucruri se pot schimba de pe o zi pe alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.